Dragoste de viaţã, cumpãnã de moarte


szoby cseh        Ne plângem cã ne mor artiştii, dar când sunt în viaţã nu ştim sã îi apreciem. Sau sã le întindem o mânã de ajutor atunci când nevoia, boala, bãtrâneţea sau neputinţa îi obligã sã recurgã la mila noastrã, a tuturor. Când i-am uitat. Sau pur si simplu, nu ne pasã. Pentru cã da, aceasta este boala secolului: indiferenţa crasã ascunsã sub demagogia bunelor intenţii. Nu, n-am sã vã spun proverbul despre drumul spre iad, însã cu siguranţã, zidul de sticlã al cuvintelor goale, nu poate fi spart cu una cu douã.

        Mai ales dacã ne oprim, ne lipim nasul de sticla rece şi privim spectacolul bolii. Asta i se întâmplã acum lui Szoby Cseh. Cascadorul care ne ţinea cu sufletul la gurã în filmele care ne-au marcat copilãria, suferã acum pe un pat de spital. Iar noi, privim ca la teatru cu indiferenţa şi curiozitatea caracteristice, aşa cum privim, sã zicem, dansul pãianjenului care aşteaptã sã-şi devoreze prada.

        L-am cunoscut întâmplãtor, acum câţiva ani, când am fost rugatã de una dintre colegele mele de la TVR 3 sã prezint în locul ei emisiunea „Regionalia”. Am primit desfãşurãtorul şi informaţiile necesare şi aşa am aflat cã invitat era Szoby Cseh. Venea sã povesteascã despre proiectele sale sociale prin care copii proveniţi din medii devaforizate reuşeau sã-şi domine tendinţele violente prin intermediul sporturilor, iniţiativã menitã sã previnã  şi sã combatã astfel fenomenul violenţei şi al delincvenţei juvenile. Metoda sa consta în modelarea energiei vitale cu care fiecare individ se naşte şi care, concentratã pe direcţii greşite, poate sã  irumpã în agresivitate, urã, violenţã împinsã la extrem. Iar rezultatele sunt spectaculoase. Atât de spectaculoase încât ideea proiectului a fost preluatã şi implementatã şi în alte ţãri mult mai civilizate decât a noastrã, aşa cum sunt Franţa sau Australia. Iar din 2008 Asociaţia Gladiator de care Szoby Cseh se ocupa deruleazã un alt program, în paralel cu cel descris anterior, care are drept ţintã recuperarea copiilor cu dizabilitãţi foarte grave prin intermediul programelor specifice de exerciţii fizice, programe concepute special pentru ei.

        Nu e puţin lucru aş zice. Ba chiar este foarte mult, dacã ne gândim la soarta tuturor copiilor proveniţi din orfelinate sau din familii sãrace, destrãmate, unde pãrinţii sunt alcoolici şi bãtaia este la ea acasã. O soartã schimbatã doar pentru cã Szoby Cseh n-a precupeţit niciun efort pentru a-i ajuta sã se reintegreze prin sport într-o lume care i-a respins. Poate cã i-ar ajuta acum, însã nu mai poate. Acum e rândul nostru sã îi întindem o mânã.

       Am rãmas mutã de indignare citind unele comentarii stârnite de campania derulatã pe facebook în care diverşi indivizi (nu meritã sã fie numiţi altfel), îşi exprimau veninul strâns cu minuţiozitate împotriva unor astfel de iniţiative menite sã mobilizeze oamenii pentru a face o fapta bunã. Şi mã întreb, cuprinsã de un gust amar: chiar atât de rãu am ajuns, noi oamenii? Chiar atât de ne-oameni? Sã nu mişcãm un deget sã ajutãm pe cineva care are nevoie de noi, dar sã nu-i lãsãm nici pe alţii s-o facã? Mai ales când astãzi este atât de simplu sã ajuţi, dacã  vrei. E simplu sã donezi bani, mai mulţi sau mai puţini, dupã posibilitãţi, e simplu sã rãspândeşti vorba şi poate cineva, cu sufletul la fel de mare ca al tãu, va face mai mult decât tine. E simplu. Atât de simplu, încât sunt prea puţini cei care mişcã cu adevãrat un deget.

       Şi dincolo de nehotãrârea noastrã, de „mai aproape mi-i cãmaşa decât cojocul”, dincolo de bani, posibilitãţi financiare, de disponibilitatea fiecãruia, undeva într-un colţ de Bucureşti, un suflet mare se chinuie în suferinţã. Şi dacã acest lucru nu prea ne impresioneazã, atunci ar trebui sã avem mai mult respect pentru cariera lui Szoby Cseh, desemnat în 1985 cel mai bun cascador european, la Festivalul de Film „Sommer Film Tage”.  

      Sobi Cseh       A fãcut parte din celebra trupã de circ Ganea, iar în 1966, în timp ce încã era student îi vine ideea sã se apuce de film. Şi aşa se naşte pelicula „Dacii” în care apar primele cascadorii cu cai, în special cãzãturi de la înãlţime, în care regia, cascadoria, montajul îi aparţin. Este remarcat de Sergiu Nicolaescu şi cooptat în echipa cinematograficã a acestuia.

        La 29 de ani, în 1971, reuşeşte sã depãşeascã recordul de 13 metri la cãdere fãrã nicio protecţie, performanţã care nu  a rãmas fãrã urmãri. A suferit mai multe fracturi care au necesitat luni bune de recuperare. Citeam la un moment dat cã spunea într-un interviu acordat în noiembrie 2012 cã prin natura meseriei, este un om obişnuit cu durerea. A trãit cu ea toatã viaţa, ca şi cum i-ar fi fost amantã. Şi iatã cã acum, îl chinuie mai mult ca niciodatã.

        De numele sãu se leagã peste 150 de filme artistice de scurt şi lung metraj devenind promotorul şcolii româneşti de cascadorie. Din 1974 şi pânã în prezent a colaborat la realizarea a 38 filme artistice realizând concepţia si regia secvenţelor de acţiune si lupte, concepţia şi execuţia cascadelor, coordonarea cascadorilor.

        A fost coordonatorul Şcolii de Cascadorie din Germania şi autor a numeroase invenţii si premiere mondiale în domeniul cascadoriei. La cererea lui Eugen Barbu a cedat tentaţiei de a deveni actor şi ni-l amintim cu toţii pe celebrul Buzã de Iepure.

         Este un îndrãgostit de viaţã şi nu o datã a mãrturisit-o. Poate cã şi de aceea încã se luptã pentru fiecare strop care îi curge prin vene, purtându-şi crucea cu demnitate şi cu acelaşi spirit combativ care l-a caracterizat dintotdeauna. Împreunã cu dragostea de oameni cãrora le-a oferit sufletul sãu. E momentul ca noi, toţi cei care ne-am bucurat sã-l vedem pe ecrane, i-am apreciat munca şi efortul, l-am admirat vãzându-i dãruirea cu care se implicã sã îi ajute pe alţii, sã îi recompensãm investiţia. Sau…  sã-l ajutãm sã pãcãleascã moartea aşa cum numai el a ştiut s-o facã pânã acum.

 

 Daca doriţi sã donaţi domnului Szoby Cseh personal fonduri pentru tratamentul lui oncologic, o puteti face NUMAI în contul lui personal:

Nume titular SZABOLCS IMRE CSEH

Cod IBAN: RO09 RNCB 0318 0293 1047 0002

Tags: , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

1 Comment on "Dragoste de viaţã, cumpãnã de moarte"

Notify of
avatar
Sort by:   newest | oldest | most voted
Ioan Popsor
Guest

As dori sa stau de vorba prin intermediul unui canal de TV see you rrritul de Nicolaescu despre sistemul de sanata din Romania!

wpDiscuz
Facebook

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0