Nu mai vrem paine si circ


Astazi, cautand o documentatie despre Gheorghe Dinica, am dat intamplator peste aceasta petitie, care mie, una, mi s-a parut un demers in care ar trebui sa ne inscriem cu totii. Toti cei care vrem ALTCEVA, toti care apreciem valoarea si implicit avem nevoie de ea.

Reproduc aici petitia asa cum am gasit-o pe site:

“Către: Televiziunile comerciale, posturile de radio și presa din Romania

Ultimii 3 ani au fost nefaști pentru pentru multe din valorile teatrului și filmului românesc. Au plecat astfel dintre noi nume ca Ilarion Ciobanu, Ștefan Iordache, Adrian Pintea, Florian Pittiș, Gheorghe Dinică.

Din păcate însa, acești mari artiști au ajuns să fie „promovați” doar postum pentru că ei nu mai prezintă interes decât dacă „fac rating” în telenovele cu țigani și fete de marinari sau în cazul regretabil în care trec în neființă generând infinite subiecte pentru știri și talk-show-uri târzii.

Haideți așadar să prețuim măcar în ultimul ceas adevăratele valori care mai sunt printre noi. Și mă adresez prin aceasta în primul rând mass-mediei, promotorii și formatorii de opinii (și nu numai). În loc să puneți diagnostice cât mai grave stării de sănătate a lui Gheorghe Dinică prevestind parcă un deznodământ dramatic care să arunce în aer ratingurile, mai bine ați fi difuzat „Cel mai iubit dintre pământeni” sau „Dincolo de nisipuri”. În loc să îl omorâți propagând exaltați zvonuri răutăcioase pe Twitter și mai multe agregatoare de știri, mai bine v-ați fi făcut loc în spațiul de emisie pentru „O noapte furtunoasă” sau „Așteptându-l pe Godot”. Copiii noștri ar putea în felul acesta să învețe să se hrănească și cu altceva decât cu pâine și circ.

Suntem intoxicați de promovarea esteticii urâtului prin nonvalori care frizează ridicolul – Nichite, Sexi Brăilence si Fernanzi de la Caransebeș. Și de multe ori ne lăsăm intoxicați cu bună știință: butonând telecomanda rămânem hipnotizați de scandaluri mondene și – fascinați de grotesc – motivăm pentru a ne împăca conștiința: incredibil ce a ajuns televiziunea!.

E trist faptul ca acum mai mult ca niciodată trecem printr-o paralizie culturală, printr-o degenerare a sistemului de valori la toate nivelurile, degenerare alimentată în primul rand de mijloacele de comunicare în masa (și asta NU mai puteţi pune în cârca comunismului). Emisiuni de genul “Profesioniștii” sau difuzarea unui film ca “Osânda” sau “The Godfather” nu ar trebui sa fie trufandale, pe care doar câteva posturi își fac curaj să le difuzeze.

Semnatarii acestei petiții cer astfel tuturor mass-media să promoveze valori reale și să nu se mai ascundă după clișeuri de genul: “publicul asta cere”. Manipularea este în mâinile voastre, în condeiurile și în grila voastră de programe, așa că MANIPULAȚI POZITIV. O să rămâneți surprinși dar…și valoarea vinde.”

Pentru toti cei interesati sa o semneze, o pot gasi la adresa: http://oppinio.ro/petitie/nu-mai-vrem-paine-si-circ. Eu am semnat-o astazi.

Irninis Miricioiu

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

6 Comments on "Nu mai vrem paine si circ"

Notify of
avatar
Sort by:   newest | oldest | most voted
GodlessBastard
Guest
Multa lume semneaza “petitii” online fara sa-si dea seama ca in cele mai multe cazuri este un gest lipsit de consecinte. In primul rand, de cele mai multe ori nu exista un destinatar, sau destinatarul nu e in masura sa rezolve cerintele semnatarilor. In al doilea rand, multora le surade ideea de a lua atitudine pentru de diferite cauze, insa cand vine vorba sa faca cu adevarat ceva, renunta. Un singur click pentru o “petitie” online le da iluzia ca au actionat, ii face sa aiba o parere mai buna fata de ei insisi. Poate un sociolog e in masura… Read more »
GodlessBastard
Guest
Mersi si eu de reply. Sunt sigur ca si prin alte parti o asa petitie ar fi ramas fara ecou. Problema nu e “romanismul”, ci lipsa puterii de convingere. Daca ne uitam la o petitie ca la o arma de presiune, descoperim chestii noi si cat se poate de interesante. La americani, de pilda, tot felul de grupuri de interese monitorizeaza televiziunile si cand dau peste ceva ce nu le convine se pune in functiune o masinarie foarte complexa, dar eficienta: se trimit reclamatii scrise catre echivalentul american al CNA si catre toate organismele catusi de putin relevante. Se trimit… Read more »
Gabriela
Guest

Felicitari pentru articol si comentarii.

“incerc, pe cat posibil, prin ceea ce fac, sa promovez cultura si valorile ei, bunul gust, normele morale, profesionistii cat inca mai sunt in viata”

Va propun contra paraliziei culturale o conferinta despre “ce (mai) este cultura astazi”, a dlui Plesu, sincrona cu articolul dvs, cea din februarie 2010.

ce (mai) este cultura astazi – 1

ce (mai) este cultura astazi – 2

ce (mai) este cultura astazi – 3

Ciprian Birtea
Guest
Irninis, felicitări pentru ceea ce încerci să faci, dar cred că pe şefii de la televiziunile comerciale nu-i dă cultura afară din casă, sau se mulţumesc să se uite la TVR pentru aceasta, iar pe directorii de programe de la aceste posturi nu-i doare de cultură sau, pur şi simplu nu ştiu ce este aceasta! La un moment dat, la un post TV privat am văzut o emisiune (sau mai bine zis aveam intenţia să o văd) care se vroia a fi de cultură. Printre oamenii de cultură care şi-au dat cu părera (de “cultură” mai degrabă), era şi…Adrian copilu’… Read more »
wpDiscuz
Facebook

Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/tmp) in Unknown on line 0